Een eigen horeca onderneming starten, waar moet je rekening mee houden?

Er zijn veel Nederlanders die het leuk vinden om heerlijke gerechten klaar te maken voor hun eigen gezin. Een groot gedeelte van deze Nederlanders dromen er ook van om ooit een eigen restaurant te mogen openen. Helaas zijn er maar weinig mensen die deze droom werkelijkheid maken en dat is natuurlijk goed te begrijpen. Het openen en runnen van een restaurant is niet makkelijk en kost veel tijd. Daarnaast zijn er ook allerlei verschillende punten waar je rekening mee moet houden als je een restaurant wilt openen. Wil je hier meer over weten? Lees dan vooral even verder!

Het verzamelen van horeca afval

Wanneer je een restaurant gaat openen, dan is het verstandig om er rekening mee te houden dat je restaurant veel afval zult produceren. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan de etensresten die overblijven, maar ook aan de ingrediënten die niet meer goed zijn. Het is belangrijk dat dit afval niet blijft liggen, maar dat dit afval zo snel mogelijk verzameld wordt zodat je horeca afval ophalen kan door een afvalverwerker. Hiermee voorkom je dat je last krijgt van stankoverlast of ongedierte. 

Vergunningen aanvragen

Wat veel mensen niet weten, is dat je voor het starten van een eigen restaurant ook vergunningen moet aanvragen. Welke vergunningen je allemaal moet aanvragen verschilt altijd per gemeente, maar vaak gaat het om een exploitatievergunning. Mocht je geen ervaring hebben met het aanvragen dan weet je natuurlijk ook niet precies hoe dit werkt. Eigenlijk is het heel makkelijk, want je kunt hiervoor telefonisch een afspraak maken. Tijdens de afspraak is het de bedoeling dat je bepaalde documenten aanlevert en een bedrag betaalt. Je hoort dan na enkele werkdagen of weken of je een vergunning krijgt. 

Meubels aanschaffen

Een van de belangrijkste zaken die je moet regelen, is de inrichting van je restaurant. Dit is belangrijk want je wilt natuurlijk niet dat je gasten op de vloer moeten gaan zitten. Dat is onmenselijk en daarnaast loop je daardoor ook klanten mis. Wanneer je meubels wilt gaan aanschaffen, is het verstandig om te kiezen voor meubels die goed bij het thema van je restaurant passen. Wil je bijvoorbeeld een Spaans restaurant openen? Dan is het ook aan te raden om een Spaans thema te hanteren. Houd er wel rekening mee dat dit er wel voor kan zorgen dat je duizenden tot tienduizenden euro’s kwijt bent aan de meubels.